lauantai 9. tammikuuta 2016

Kurarupi

Tänään oltiin jälleen kerran maastossa, koska kentällä nyt on aika tylsää mennä kun mitään ei voi tehdä. Toivotaan että säätiedotukset pitäisivät paikkansa, ja että ensi viikolla tulisi sen verran lunta, että kentästä tulisi tarpeeksi pehmeä ainakin ravailuun.
Tällä kertaa laitettiin hevosille tossut, ja Rondosta ainakin huomaa, että se menee paljon reippaammin tossuilla, kuin ilma.Maastolenkki sujui oikein rauhallisesti, vaikka aluksi Albi ei meinannut millään uskaltaa mennä eteen päin, eikä oltu edes päästy viellä matkaan, mutta uskalsi sentään mennä Rondon perässä. Tielle päästyä meni jo paremmin. Nähtiin tuttuun tapaan taas peura, ja sen jälkiä. Mun ratsastustoppahousut on jo niin lyhyet, etteivät ne tule ihan alas asti, niin jalka paleli siitä kengän ja lahkeen rajakohdasta.
Takaisin tullessa ihan siinä tallin lähellä, oli mennyt hirvi tien yli, meidän puolen tunnin reissun aikana! Mietittiinkin siinä, että jos se oli jossain pusikossa, ja Albi pelkäsi sitten sitä.
Torstaina tehtiin Tasin kanssa pitkästä aikaa "sessinki". Ei saatu paljoa kuvattua, koska meille tuli kengittäjä melkein heti koulun jälkeen, ja äiti oli unohtanut ottaa kameran mukaan, mutta ehkä ensikerralla sitten.
Käytiin pikaisesti s-marketissa piipahtamassa, että saataisiin bj ja kanaa kanasalaattia varten. Siitä mentiinkin suoraan tallille. Minä lisäsin siinä välissä hiukan vaatetta, koska oli ainakin 20-25 astetta pakkasta.
Siivottiin aluksi karsinat, ja saatiin melkein valmiiksi kun kengittäjä tuli. Haettiin sitten hepat, ja Albi pääsi ensin käsittelyyn. Ei saatu mitään kummempaa tuomiota, mutta toinen taka kavio oli taas kulunut vähän vinoon. Mentiin Tasin kanssa lämmittämään välillä sormia patterille, mutta varpaat oli silti ihan jäässä.
Sitten pääsi Rondo. Ei mitään pahempaa, mutta taka jaloissa oli kurarupea. Olen katsonut jo pidemmän aikaa, että ne näyttävät tosi paksuilta, mutta kun tunnustelin, niin ei ollut kuumotusta tai turvotusta, niin ajattelin, ettei se sitten varmaan mitään ole, mutta tälläinen tuomi tuli. Nuo tarhat ovatkin oikeasti tosi huonoja ja syksyisin mutaisi, ja Rondolla sen verran tuuheat jalkakarvat, että muta jää sinne hautumaan, ja aiheutti siten mutarupea. Onneksi hevosten ei tarvitse enää seistä mudassa, koska pakkasen ansiosta tarha on taas kuiva, ja keväälläon luvassa suurempia muutoksia, ja sikäli mikäli kun ennen muutoksia tulee muta kelejä, niin laitetaan hevoset kentälle, ettei asia pahene. 
Kurarupea voidaan hoitaa pesemällä desifioivalla siihen tarkoitetulla shampoolla, mutta talvella ei tietenkään voi pestä, niin sen on pakko antaa odottaa kevääseen, kun aurinko lämmittää ja kuivattaa nopeasti. Nyt täytyy varoa, ettei koske samoilla hanskoilla useamman hevosen jalkoihin,ettei se vaan tartu. 


Tehtiin viellä tallilta päästyämme kanasalaattia ja mikrobrownieta, ja päälle bj:tä.

2 kommenttia: