sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Elämäni hevoset

Tänään päätin osallistua jalustin.netin haasteeseen, jonka tarkoituksena on kertoa elämänsä hevosesta, mutta minä en osannut päättää vain yhtä, joten kerron kahdesta.


Rondo syntyi vuonna 1996 Virossa, ja tuli Suomeen 2000. Niihin aikoihin se sai myös kaksi varsaa. Rondo asui aluksi silloisella Neppostentallilla, joka on jo lopettanut toimintansa. Aloitin kuitenkin samaisella tallilla talutustunnit siskoni kanssa, mutta muutaman vuoden ikäisenä taaperona ratsastin tietenkin vain tallin pikku poneilla.
2006 talli lopetti toimintansa ja Rondo siirtyi Tillintallille, johon minäkin siirryin muutaman vuoden muualla ratsastettuani.

Minä ja Rondo 2010 kesällä
Aluksi en oikeastaan pitänyt Rondosta. En ollut kovin hyvä, tai päättäväinen ratsastaja, joten en saannut Rondoa menemään kunnolla. Se pysähteli ja pakitti koko ajan.
Myöhemmin Rondo alkoi kuitenkin tuntua siltä elämäni hevoselta. Se oli kyllä aina tunti aikoina hieman hidas ja tahmea, eikä oikea laukka meinannut koskaan nousta. Meillä kuitenkin synkkasi. Aloin menemään tunneilla sillä aina kuin mahdollista. Alkuvuodesta 2015 talli lopetti toimintansa. Oli aikalailla heti selvää, että ostaisimme Rondon, koska me kaikki pidimme siitä, ja niin tehtiin.

Minä ja Rondo 2014 keväällä
 Nyt yksityisenä Rondo on muuttunut tosi paljon parempaan suuntaan. Se on herkkä avuille ja kulkee hyvin melkein kaikkien kanssa. Sen kanssa täytyy kylläkin olla aika jämpti, sillä joskus laiskoina päivinä se meinaa edelleen olla hiukan tahmea.
Nuoruus vuosina Rondo kilpaili esteillä. Nykyään sillä mennään maksimissaan 60m pikku esteitä mielenvirkistyksenä silloin tällöin ja Rondo nauttii siitä selvästi. Askelten sopivuutta tai mitään ei tarvitse miettiä, koska mummo toimii esteillä ihan automaattina.

45cm, Kesä 2015
 Koulukiemuroista perusjutut, kuten taivutukset ja väistöt sujuvat myös ongelmitta. Mutta todellinen muutos tulee, kun mennään maastoon. Laukassa se pinnistelee aina niin kovaa kuin vain pääsee ja on aika kilpailu henkinen toisten hevosten kanssa maastoillessaan. Rondo on maastovarma, vaikkakin isot autot, traktorit ja mopot voivat olla hiukan hurjia,
Rondon ravi ilman satulaa voi olla tottumattomalle suoraan sanoen kärsimystä, koska selkä on jo aika kova, ja ravi pomppivaa.

kesä 2015
Rondo on toiminut talutusratsastus hevosena useampaan otteeseen, kun serkkuni on ratsastanut. Muuten se käyttäytyy myös hyvin. Ainoastaan jos ulos pääsy viivästyy aamulla, saatetaan hiukan heitellä vesiastiaa ja potkia ovea.
Keväällä ja kesällä täytyy käyttää ulkoillessa huppua, koska Rondon toinen silmä on herkkä UV-valolle ja turpoaa herkästi. Sellaisia huppuja missä on korvat hän ei voi sietää, vaan ne hangataan heti pois.
kesä 2015

Talvi 2016


Albi 2007 Virossa syntynyt eestinhevos tamma. Albi tuli Suomeen vuoden 2009 lopussa lammastila Sikka taluun, toisen eestinhevosen  kaveriksi.
2011 loppuvuodesta tutuistuin pieneen pyöreään, kun se tuli Tillintallille tuntikäyttöön. Albinkaan kanssa ei tullut aluksi mitään "ahaa" elämyksiä. Pidin siitä kyllä, mutta sen kaveri Eller (kaikkien suosima super kiltti vanhempi herra) oli silloin enemmän mieleeni. Albi oli silloin hiukan sellainen hurjapää, aina pilkettä silmäkulmassa ja metkut mielessä.

Kesä 2015
Hieman myöhemmin, kun tallin kuopus tuli tuntikäyttöön, ne olivat Albin kanssa samalle tunnille jouduttuaan ihan mahdottomia, koko ajan rynnättiin edes takas, vaikka yksinään olivat molemmat suhteellisen rauhallisia.
Jostain syystä aloin pitämään Albista enemmän ja enemmän. Sitten tallin lopetettua 2015 alkuvuodesta ostimme sen. Äitini ajatteli silloin, että ollaan ostamassa ihan väärää hevosta, koska pelkäsi sitä vähän. Itse olin kuitenkin varma, että tämä on se elämäni hevonen. Nykyään me kaikki pidämme Albista, eikä äitikään pelkää sitä.

55cm, kesä 2015
Albi on vähän sellainen, että se luottaa täysin vain tuttuun ratsastajaan. Meillä on ihan 100% luottamus ja tiedän jo etukäteen mitä Albin päässä liikkuu.
Albi rakastaa esteitä oikeasti jopa enemmän kuin maastoilua. Sen kanssa hypätään reilua metriäkin. Varsinkin pienillä esteillä Albia tarvitsee auttaa aika paljon askelten osumisen ja sopivan vauhdin kanssa, jottei hypyistä tule ihan valtavia esteeseen nähden. Albin hypyt on ihanan tasaisia korkeimmillakin esteillä tunnen olevani täysin yhtä hevosen kanssa.

105cm, 2015 kesä
Mitään erikoisempia koulukiemuroita Albille ei ole koskaan opetettu, vaikka se on avuille herkkä ja nopeasti oppiva. Viime kesänä opeteltiin väistöjä ja taivutuksia. Varsinkin pohkeenväistössä on parantamisen varaa, mutta muut sujuu ihan OK. 

95cm, 2015 kesä
Maastossa Albi tykkää tietenkin mennä, muttei ole yhtään kilpailuhenkinen, toisin kuin Rondo. Laukassa se jää suosiolla taka-alalle ja pysähtymisessä ei ole mitään ongelmaa. Hän on vielä vähän epävarma kaikkien moottorilla kulkevien asioiden suhteen, mutta hidastavien autojen ohitukset sujuu aika hyvin. Tässä täytyy mainita, että kaikkien tiellä liikkujien pitäisi aina hidastaa hevosen vastaan tullessa, oman, ratastajan ja hevosen turvallisuuden vuoksi. Hevonen on yhtä arvaamaton, kuin se metsien sarvipää hirvi, ja voi pelästyessään hypätä auton eteen tai sitä päin. Esimerkiksi Rondo on nuorempana potkaissut takaata tulevaa autoa.

2015 kevät
Muuten käsittelyssä Albi on kiltti, mutta vähän kärsimätön riimun laiton kanssa, ja heiluttaa päätä turhaan ja lisäksi laittaa kaiken mahdollisen ja mahdottomankin suuhun.

Kevät 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti